Van Weerden
Poelmanfonds
     
 
 
   
 

Historie

Hendrik van Weerden Poelman, Majoor vlieger (1890 - 1945)Hendrik van Weerden Poelman werd geboren op 21 oktober 1890 in het West Javaanse Serang. Nadat hij in 1904 met zijn ouders in Nederland was teruggekeerd meldde Hendrik zich in 1907 vrijwillig voor de militaire dienst en werd geplaatst bij het Instructie Bataljon te Kampen. In 1913 sloot hij de opleiding met goed gevolg af en werd hij als officier bij het 9e Regiment Infanterie geplaatst.

Al snel werd hij gefascineerd door de in opkomst zijnde militaire lucht-vaart. In 1917 verzocht hij om overplaatsing naar de in 1913 opgerichte Luchtvaartafdeling (LVA) van de Koninklijke Landmacht Hij werd geplaatst op de vliegopleiding te Soesterberg onder leiding van eerste luitenant W.C.J. Versteegh. Begin 1918 behaalde hij het militair brevet en volgde de officiële plaatsing als vliegenier bij de LVA.


De Vijf Vingers

Van Weerden Poelman bleek een uitstekend vlieger te zijn en werd begin jaren '20 uitgenodigd om het escadrille-Versteegh te komen versterken. Met dit demonstratieteam, met de naam 'De vijf Vingers aan Eén Hand', werden internationaal tal van successen behaald. Het hoogtepunt was de deelname in 1923 aan de grote luchtvaartshow in Göteborg.

In juli 1924 werd van Weerden Poelman tijdelijk vrijgesteld van zijn militaire werkzaamheden om, in opdracht van het Comité Vliegtocht Nederland - Indië, deel te nemen aan de eerste vliegtocht van Amsterdam naar Batavia. Op 1 mei 1925 keerde hij als instructeur terug bij de LVA en formeerde een eigen demonstratieteam. In 1930 werd van Weerden Poelman belast met het commando over de Jachtvliegafdeling (JaVA).

De Tweede Wereldoorlog bracht van Weerden Poelman grotendeels in krijgsgevangenschap door. Hij keerde in mei 1945 in Nederland terug.

Demonstratieteam 'De Vijf Vingers aan Eén Hand'Van zijn herwonnen vrijheid heeft hij maar kort genoten, want op 19 oktober 1945, twee dagen voor zijn 55e verjaardag, kwam hij bij een verkeersongeval om het leven. In 1947 besloot de luchtmachtleiding om voor collega's in nood een financieel Steunfonds op te richten. De oprichters besloten het fonds te vernoemen naar Van Weerden Poelman, niet alleen vanwege zijn imponerende staat van dienst als Luchtvaartpionier, maar vooral vanwege zijn grote sociale betrokkenheid.